top of page

Πως να βελτιώσετε το σήμα WiFi

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να αυξήσετε την ταχύτητα Internet μόνοι σας

TP-LINK Deco M4

Το χαμηλό επίπεδο σήματος του Internet σε πολλές περιοχές της χώρας μας δεν λέει να απαλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Παρά τη σημαντική πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των καινούργιων δικτύων στην Ελλάδα το πρόβλημα παραμένει. Η ανάπτυξη των οπτικών ινών φυσικά δίνει μία καλή λύση, αλλά δυστυχώς λίγες είναι ακόμα οι περιοχές που έχουν αυτό το προτέρημα.

Η ποιότητα του σήματος και η ταχύτητα του διαδικτύου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού είναι εγκατεστημένος ο δρομολογητής (router) και πού βρίσκεται η συσκευή λήψης. Συνήθως, στη διαδρομή αυτή το σήμα Wi-Fi πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Για παράδειγμα, εάν ο δρομολογητής βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, τότε, περνώντας από έναν εσωτερικό τοίχο, ένα σήμα Wi-Fi συχνότητας 2,4 GHz θα χάσει περίπου 15–20 dB. Αν ο τοίχος είναι από μπετά, τότε η απώλεια είναι ήδη 20-25 dB. Η ακτίνα δράσης θα περιοριστεί στο 10-15%. Για τα 5 GHz δίκτυα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ως αποτέλεσμα, όταν το σήμα φτάνει στο μακρινό δωμάτιο, δεν μένει τίποτα από αυτό και θα υπάρχει μια νεκρή ζώνη.

Δοκιμάζοντας το τελευταίο διάστημα διάφορες λύσεις καταλήξαμε σε χρησιμοποίηση του συστήματος Mesh, το οποίο δημιουργεί μία ενιαία κάλυψη Wi-Fi κάτω από ένα SSID (Service Set Identifier) και αποτελείται από "κελιά" που αναπτύσσονται από πολλές ομότιμες συσκευές - κόμβους. Οι κόμβοι διασυνδέονται μέσω ενός ξεχωριστού καναλιού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενσύρματη επικοινωνία. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας κόμβος θα εξακολουθεί να είναι ο κύριος κόμβος και συνδέεται με καλώδιο στο δρομολογητή.

Το δίκτυο αυτό μόνο του αποφασίζει σε ποιον κόμβο θα συνδεθείτε προκειμένου να παρέχει την καλύτερη ποιότητα σύνδεσης. Σε αυτήν την περίπτωση η μετάβαση σε άλλο κόμβο θα συμβεί ανεπαίσθητα, χωρίς να χάσει τη σύνδεση - έτσι εκδηλώνεται η απρόσκοπτη περιαγωγή. Σε αντίθεση με ένα κλασικό δίκτυο Wi-Fi με δρομολογητή στο κέντρο και επαναλήπτες (Repeater) σε κύκλο, το δίκτυο πλέγματος είναι αποκεντρωμένο. Αυτό σημαίνει, ότι όπου κι αν βρίσκεστε στο σπίτι μπορείτε να συνδεθείτε στον πλησιέστερο κόμβο στο δίκτυό σας και να αποκτήσετε το Διαδίκτυο με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα.

Επιπλέον, το δίκτυο Mesh επιλέγει ανεξάρτητα τη ζώνη 2,4 GHz ή 5 GHz για κάθε συνδεδεμένη συσκευή. Εάν ένας από τους κόμβους αποσυνδεθεί για κάποιο λόγο, το δίκτυο ξαναχτίζεται αυτόματα και δεν χάνετε τη σύνδεση με το Διαδίκτυο. Επίσης, επεκτείνεται εύκολα με πρόσθεση περισσότερων μονάδων κόμβου στο δίκτυο και ελέγχεται εύκολα μέσω της εφαρμογής στο smartphone.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πως λειτουργεί το Mesh σύστημα.

TP-LINK Deco M4
TP-LINK Deco M4

Ένα από τα καλύτερα τέτοια συστήματα είναι το TP-LINK Deco M4. Υπάρχουν τρεις επιλογές αγοράς, - με μία, δύο ή τρεις συσκευές-κόμβους. Οι τιμές αντίστοιχα είναι αυτή τη στιγμή 65, 100 και 140 ευρώ. Διαλέγεται ανάλογα με το χώρο σας. Το θετικό είναι, ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να επεκτείνεται το δίκτυο, προσθέτοντας καινούργιο κόμβο. Η τοποθέτηση και η ρύθμιση είναι πολύ εύκολη και γίνεται μέσω εφαρμογής Deco, την οποία κατεβάζεται από το Google Play Store. Στη συνέχει ακολουθείτε τις επιδείξεις. Αν πατήσετε την αμέσως επόμενη εικόνα θα οδηγηθείτε στην σελίδα με βίντεο εγκατάστασης.

TP-LINK Deco M4

TP-LINK Deco M4

TP-LINK Deco M4



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page